Brunane Luberg Logo Top
Mye Positivt Kan Skje3

Hvorfor skal vindkraftverket ligge akkurat her?

Fakta om vindkraftprosjektet

Vind- og solkraftverket vil være lokalisert i fjellområdene mellom Brunane og Luberg, og omfatter areal i både Drangedal og Nome kommuner. Etter flere innledende studier, har vi vurdert potensielle konflikter med både natur-, miljø- og samfunnsinteresser. Vi har sett på hvor synlig anlegget vil være for omgivelsene, hvor stor avstand det er til boligbebyggelse, i hvilken grad anlegget vil påvirke biologisk mangfold, samt hvorvidt kraftverket vil berøre inngrepsfrie naturområder. Vi har også tatt i betraktning at Statnett allerede har en høyspentlinje i fjellområdet. Ved å plassere dette vind- og solkraftverket i et allerede berørt område hvor det er tilrettelagt for energitilførsel, vil det ikke være behov for å bygge nye kraftlinjer inn til anlegget. 

Det er helt avgjørende å lytte til lokalsamfunnet når man definerer det endelige prosjektarealet. Vi vil lytte til grunneiere, kommune og lokalsamfunn for endelig avgrensning av planområdet og turbinplasseringer. Dersom lokalsamfunnet mener planområdet bør ha en annen avgrensning, eller ønsker å redusere deler av planområdet, vil vi kunne gjøre tilpasninger og fremdeles ha et realiserbart prosjekt. Ved betydelig endring av planområdet, vil årlig forventet produksjon og antall turbiner i prosjektet reduseres. 

Mer kraft

I takt med det grønne skiftet er tilgang til fornybare energiressurser en avgjørende faktor for en rekke selskaper i Grenlandsregionen. I tillegg kan mer kraft også gi muligheter for både økt og ny industriell aktivitet i både Nome og Drangedal kommuner. En eventuell utvikling av Fensfeltet vil kreve betydelig med kraft, og det er flere nye bedrifter som ønsker å etablere seg i og rundt Herøya Industripark. Dette hybridkraftprosjektet kan derfor være med å legge grunnlaget for ytterligere grønn industriutvikling i regionen. 

Totalt har regionen behov for omtrent 8 TWh frem mot 2030, noe som tilsvarer det årlige elektrisitetsforbruket til 500.000 husholdninger i Norge (ved 16 000 kWh/husholdning). På nåværende tidspunkt produserer 36 vannkraftverk i Grenlandskommunene og Nome nærmere 1 TWh med kraft, men det er begrenset med mulighet til å produsere mer vannkraft. Det planlagte hybridkraftprosjektet kan, ved full utbygging, produsere mer enn alle disse 36 vannkraftverkene til sammen.

Utbygging vil skape positive ringvirkninger

Det vil bli konsekvenser for natur og lokalmiljø hvis man bygger ut. Men et kraftverk vil også kunne skape flere nye arbeidsplasser i Drangedal og Nome, og inntektene til kommunen vil øke. I sin tur kan det bety nye muligheter og fremtidsutsikter for bygdene rundt anlegget.

Les mer

Antall turbiner: 39-57* Antatt årlig produksjon: 0,8-1,2 TWh*. Turbinhøyde: ca. 200-250 m totalhøyde

* Produksjon kun fra vindturbiner. Eventuell produksjon fra solceller kommer i tillegg.

Fakta og kart

  • Planlagt areal: 32 km² ved full utbygging. Dette inkluderer 1 km² som vil brukes til veier og standplasser for turbinene. Eventuelle solceller vil plasseres oppå terrenget, og vil ikke kreve ytterligere veier eller oppstillingsplasser.
  • Antall turbiner: 39-57
  • Antatt årlig produksjon: ca. 0,8-1,2 TWh fra vindkraft. Eventuell solkraftproduksjon kommer i tillegg
  • Turbinhøyde: ca. 200-250 m totalhøyde
  • Ferdigstillelse: Vindturbinene kan stå klare i 2030. Solkraftutbyggingen kan komme gradvis etter dette.
Kart Prosjektområde Hjemmeside
Kart